2013 het jaar van de virtuele QR code winkels

In 2012 zijn wereldwijd meer dan 4000 virtuele QR winkels opgestart, in Nederland waren dit er  10 . Voor volgend jaar zal dit aantal sterk groeien. Met de groei van smartphones en tablets, kunnen retailers en online winkels hun klanten steeds vaker offline bereiken.

Ook supermarkten en webwinkeliers spelen hier op in, zo  kan  de consument  kiezen waar, wanneer en hoe ze hun aankopen doen, door deze virtuele winkels naar hen toe te brengen. Een virtuele winkel laat producten zien op bijvoorbeeld wanden in bushokjes of treinstations, maar ook in bladen, huis-aan-huis bladen en op de producten zelf. Door de QR Code service kunnen klanten direct een bestelling plaatsen en binnen 24 uur al in huis hebben.

“Klanten zijn gewend om snel en goed geholpen te worden, offline en online.”, vertelt Roman Markovski, mede-oprichter van Shop2Mobi. “Bedrijven kunnen nu hun online winkel direct naar hun klant brengen, of ze nu in een bushokje zijn, op de trein wachten of thuis door recame bladeren.”

In Nederland hebben inmiddels QR Code winkels van Bart Smit, Mattel, bol.com, Bruna en Douglas de revue gepasseerd. Wereldwijd zijn Walmart, eBay, PayPal, Tesco en Best-Buy de bekendste voorbeelden. Volgens Forrester, Cap Gemini en comScore zal mobile commerce in 2013 wederom verdubbelen en ongeveer 30% van alle online aankopen gaan uitmaken. Met de verzadiging van de online markt, is het de vraag wie als eerste op deze trend zal inspringen en klanten ook offline kan blijven binden.