Betalen met QR codes in België

KBC introduceert als eerste bank in de Benelux een betaalsysteem met QR-codes. Klanten moeten voortaan makkelijk kunnen ‘scashen’.

Een etentje met vrienden. Ieder betaalt zijn deel, maar de menukaart vermeldt ‘Eén rekening per tafel’. Dat wordt lastig als niet iedereen gepast geld bij zich heeft. Geen punt voor klanten van de Belgische bank KBC/CBC. Zij kunnen dit soort betalingen voortaan regelen met behulp van een app en de QR-technologie.

Met scashen (samentrekking van scannen en cashen) kan men op eenvoudige manier geld overmaken via een smartphone door middel van een zogenoemde scashcode, een streepjescode gebaseerd op de technologie van QR-codes (Quick Response), die tegenwoordig vooral voor reclamedoeleinden worden benut.

De ontvanger van het geld creëert zelf een scashcode met de app KBC/CBC-Mobile Banking op zijn smartphone. Dat doet hij met de knop ‘Geld ontvangen’. De betaler scant die scashcode vanuit de app KBC/CBC-Mobile Banking op zijn smartphone met de knop ‘Geld verzenden’, en bevestigt de betaling daarna met zijn wachtwoord. Wie niet beschikt over KBC/CBC-Mobile Banking, kan een e-mail sturen met de nodige betalingsgegevens.

Met de uitbreiding van zijn KBC/CBC-Mobile-aanbod speelt KBC/CBC naar eigen zeggen in op ‘veranderende behoeften’ van zijn klanten. Die geven hoe langer hoe meer aan te willen bankieren op momenten dat zij dat willen en via het platform dat zij op dat moment verkiezen. De bank zegt dat de nieuwe app al 40.000 keer is gedownload.

De KBC Bank is een van de eerste banken die de QR-code gebruiken in een betaalomgeving. De meeste banken gebruiken de deze nu nog voor pure marketingdoeleinden.

In Nederland heeft de Nederlandse startup QRID onlangs een nieuwe mobiele betaaltoepassing ontwikkeld. Gebruikers kunnen door het scannen van een QR-code betalen via hun smartphone. Het systeem is gebaseerd op MiniTix, de mobiele portemonnee van de Rabobank.

De ontwikkelingen lopen vooruit op betalingen via NFC (Near Field Communication). ABN Amro, ING, Rabobank, KPN, T- Mobile en Vodafone hebben vorig jaar een intentieverklaring getekend om mobiel betalen via NFC naar de kassa’s van winkels te brengen. Naar verwachting zal dit op zijn vroegst eind 2012 worden gerealiseerd.

BRON: Emerce