Leverancier Van Trappen En Steigers Maakt Gebruik Van QR Codes

“Steigers moeten aan een bepaalde norm voldoen. Die norm geeft onder meer aan dat je bij een steiger, op de plek waar je ‘m opbouwt, altijd een handleiding paraat moet hebben. Maar zo’n handleiding, dat is een flinke map. En 9 van de 10 keer blijft die map ergens in een la liggen.”

“Een aantal jaar geleden zijn we daarom begonnen buizen te etsen. Kleine tekeningetjes gaven daarin kort de handleiding weer. Op een buis kun je echter niet veel kwijt.”

Elk platform een QR-code
“Omdat voor ons veiligheid en verantwoordelijkheid heel belangrijk zijn, zijn we op zoek gegaan naar nog betere oplossingen, zodat de gebruiker optimaal de steiger kan opbouwen. De handleiding simpelweg op de website zetten was niet voldoende, maar moderne technieken maken het nu mogelijk QR-codes aan te brengen die naar die website verwijzen. Elke platform beschikt nu over een QR-code die direct verwijst naar de betreffende handleiding.”

Up-to-date en internationaal
“En dat is niet alleen een Nederlandse handleiding. Wij leveren internationaal, maar ook in Nederland werken bedrijven steeds vaker met medewerkers met verschillende nationaliteiten. Gebruikers kunnen daarom hun eigen taal kiezen, wat natuurlijk ook weer bijdraagt aan die veiligheid.”

“Een ander voordeel is dat steigerbouwers altijd de laatste versie van de handleiding bij zich hebben, omdat we die online eenvoudig kunnen aanpassen. En klanten die een steiger bij ons kochten voordat we werkten met QR-codes kunnen bij ons de stickers bestellen met de juiste QR-codes, zodat ze deze alsnog op de platforms kunnen aanbrengen.”

Steeds meer smartphones op de bouwplaats
Altrex ziet duidelijk een stijgende lijn in het gebruik van de QR-codes en dat komt mede door het toenemende aantal smartphones op de bouwplaats. Steeds meer bedrijven spelen daarop in. Altrex is als leverancier van steigers en trappen uniek in Nederland met het gebruik van QR-codes op klimmaterialen, zoals ladders, trappen en steigers.

Maar op de Bouw Relatiedagen sprak ik bijvoorbeeld met AllRisk, leverancier van valbeveiliging. Zij werken sinds kort met een QR-code op het harnas en de vanglijnen. De QR-code verwijst naar een online toolbox: de handleiding in videovorm. Ook hier geldt dus: waar je ook bent, je hebt de handleiding altijd bij je.

Bron: internetindebouw.nl fotorechten: Altrex