Mercedes-Benz modellen krijgen een QR code reddingskaart die levens kunnen redden

Alle Mercedes-Benz modellen krijgen een QR-code waarmee reddingsdiensten voor ieder model een reddingskaart op hun smartphone of tablet kunnen aflezen. Deze bevat alle gegevens die nodig zijn om gewonden snel te redden.

De Duiters maken gebruik van de door de ADAC ontwikkelde reddingskaart die alle fabrikanten nu al voor hun automodellen ter beschikking hebben. Brandweer, politie en ambulancepersoneel vinden hier alle constructiedetails die zij nodig hebben, bijvoorbeeld om de auto snel en veilig open te knippen. Bovendien staat op de bij het autotype behorende kaart waar zich de airbags, de accu, de tank, elektrische leidingen, drukcilinders en andere onderdelen bevinden. Bij hybridemodellen is ook informatie aanwezig over de extra batterijen en de hoogspanningsleidingen in de auto. Deze kennis kan levens redden want in een noodgeval telt iedere seconde, zo weten we allemaal.

Alle nieuwe auto’s van Mercedes-Benz krijgen daarom nog dit jaar twee stickers met een QR-code. Dit systeem met zwarte en witte vlakken wordt onder andere ook in tijdschriften gebruikt om de lezers via internet naar bepaalde websites te leiden, in het geval van Mercedes-Benz naar een website met de reddingskaart. QR-codes kunnen door middel van een app door alle smartphones en tablets met een camera worden gelezen.

De QR-code wordt aan de binnenkant van het tankklepje en op de B-stijl aan de andere kant van de auto aangebracht. Op deze plekken zijn de labels gemakkelijk te vinden omdat ze bij een ongeluk zelden zwaar beschadigd raken en van de buitenkant eenvoudig bereikbaar zijn. Omdat het merk bewust geen patent voor deze veiligheidstoepassing heeft aangevraagd, hoopt Mercedes dat ook andere merken de QR-code met reddingskaart gaan toepassen.

Reddingskaarten voor de modelreeksen vanaf productiestart 1979 zijn in meerdere talen te downloaden via http://aftersales.mercedes-benz.com/ onder “information for rescue services”.

Bron: autovandaag.nl

Bron: