Nederlander ontwikkeld de slimste “QR-code” ter wereld

Een QR-code, die weet wie je bent en daarom informatie op maat verschaft, moet toch mogelijk zijn dacht Willem van Leunen. Willem zag als uitvinder en prijswinnaar van Prins Bernard Cultuurprijs, categorie Nieuwe Media, meer mogelijkheden in de huidige platte QR-code. Hij bedacht een manier om de code slimmer te maken. Deze unieke ontwikkeling heeft inmiddels zelfs al interesses in het buitenland gewekt.

Willem van Leunen kon niet begrijpen dat mensen de huidige QR-code “modern en interactief” noemde. Hij bedacht dat er een complexe interactie te realiseren zou zijn als de telefoon geïdentificeerd en gekoppeld zou worden aan hetgeen het zojuist had gescand.

Slimme “QR-code”
De tweedimensionale streepjescode, ofwel de QR-code zie je tegenwoordig steeds vaker op producten of in het straatbeeld. Via je smartphone brengt deze code je naar een website of een filmpje. De “Slimme QR-code” ofwel ‘Smart TAG” van Willem van Leunen gaat nog een stapje verder. Deze TAG past zich namelijk aan de gebruiker aan. Doordat de TAG, de telefoon (en hiermee de gebruiker) herkent, kan deze inspelen op gegevens: als leeftijd, geslacht of andere eigenschappen. Maar door het ingebouwde geheugen, kan de TAG ook inspelen op eerder gescande of gemiste tags. Smart Tag is uniek in de wereld en het wordt door insiders al genoemd als “revival of the qrcode!”.

Willem zou met TagTour op internationaal niveau mensen willen bereiken, musea aantrekkelijker maken en zo de wereld naast slimmer, ook leuker maken. “Je hóeft het niet te doen, dat is het mooie aan het systeem, maar als je het doet, als je een Tag herkent, dat je toch even wilt checken of er misschien wel een TagTour achter zit..is het mogelijk”; Aldus Willem.

Primeur
In de Natuurspeeltuin de Natureluur in Amsterdam kunnen kinderen via een interactieve speurtocht, die je met je smartphone speelt, reeds op een speelse manier , met de slimme QR-code, leren over natuur en klimaatverandering.

Bron: eufin.nl