QR code en Augmented Reality In Praktijk Gebruiken

Er komen steeds meer print-to-web oplossingen op de markt. Diverse codes zijn de laatste jaren geïntroduceerd om adverteerder en consument te bedienen en een link naar internet te leggen. Maar welke techniek gebruik je nu wanneer? In dit blog een paar handreikingen uit de praktijk.

Mijn eerste handreiking is heel eenvoudig. Zowel bij de keuze voor de QR-code als voor het gebruik van augmented reality, is het succes afhankelijk van de content en/of de aanbieding die er achter de code verstopt zit. Afhankelijk van je precieze doestelling, kan de ene of de andere techniek handiger of goedkoper zijn, of kun je ze beter naast elkaar inzetten. een goede crossmediale campagne is nu eenmaal maatwerk.

Kenmerken van de QR-code en augmented reality

Er zijn veel overeenkomsten tussen QR-code en augmented reality, beide technieken:

  • Stimuleren smartphone en tabletgebruikers om direct actie te ondernemen;
  • Bieden een directe link naar een filmpje, aanbod, aanvraag, actiewebsite en LinkedIn– of Facebook-pagina;
  • Zorgen voor (extra) respons;
  • Leveren informatie op over de gerealiseerde respons.

Beide print-to-web oplossingen zijn heel goed naast elkaar te gebruiken. Wanneer je een print-uiting tot leven wilt laten komen dan is augmented reality de ideale oplossing. Wanneer je inzage wilt hebben in je doelgroepprofielen en je (potentiële) klant beter wilt leren kennen, dan is de QR-code op dit moment de ideale oplossing.

Beloon de moeite, bied een unieke ervaring!

Onder smartphone-gebruikers en zeker de jongere smartphone-gebruikers, is het fenomeen ‘code scannen’ goed bekend. Op dit moment blijkt uit mijn steekproef in de praktijk dat de QR-code vooralsnog op dit moment bekender is en vaker gescand. Door de uitgebreidere inzet van augmented reality via Layar in onder andere huis-aan-huis folders in grotere oplagen, lijkt deze toepassing aan bekendheid te winnen.

Als men bekend is met de codes en bereid is om te scannen, blijkt ook dat men minder snel scant na een negatieve ervaring. In de praktijk blijken bijvoorbeeld QR-codes naar niet-mobiele pagina’s te leiden, is de laadtijd te lang of komt het aanbod niet overeen met de verwachtingen. Ook in geval van augmented reality valt de informatie regelmatig tegen. Content blijft king, welke techniek je ook gebruikt. Beloon daarom de moeite van het scannen en doe een uniek aanbod of bied een belevenis met ‘wow-effect’.

Veel voorkomende missers

Via Twitter en op internet zijn veel voorkomende missers te vinden, met vooral veel voorbeelden over de QR-code, omdat die nu eenmaal langer ingeburgerd is. Een paar veel voorkomende missers die makkelijk te vermijden zijn met boerenverstand en door vooraf goed te testen:

  • Onjuiste omvang van de QR-code;
  • Onmogelijke locatie voor het scannen van een QR-code (te hoog, te ver, op een bewegend object);
  • De pagina waar de QR-code toe leidt is niet voor mobiel geoptimaliseerd of de laadtijd duurt te lang;
  • De informatie of actie waartoe de print-to-web codes leiden is niet relevant en/of conform verwachting van degene die scant;
  • Het is onduidelijk waartoe een QR-code of augmented-reality link toe leidt waardoor de gebruiker niet weet of het betrouwbaar is.

Bron: Najim Kallis van DMmediaplein & PostNL