QR code helpt gestolen fietsen terug te vinden

bike-with qr-code-protection

In België worden elke dag honderd fietsen gestolen. Omdat teruggevonden fietsen vaak moeilijk te identificeren zijn, keren ze zelden terug naar hun rechtmatige eigenaar. Fietsers in Sint-Pieters-Woluwe kunnen voortaan hun gestolen of verloren fiets terug te vinden. Het systeem werkt op basis van QR-codes.

De gemeente Sint-Pieters-Woluwe heeft ons goed geholpen bij de ontwikkeling,’ zegt Robert Debakker, een medewerker van Cherry On the Bike. ‘Daarom beslisten we om het daar te lanceren. Dit product werd ontwikkeld door fietsers, politiediensten en gemeenten.’ Het principe is relatief eenvoudig. In de fietswinkel of online koopt u een sticker met een unieke QR-code en die kleeft u op uw fiets. Als u de sticker correct bevestigt, kan die er nooit meer af. Anders dan bij het klassieke graveren wordt het frame niet beschadigd. U scant de code met uw smartphone en registreert u via de mobiele toepassing als eigenaar. Als de fiets verdwenen is, geeft u dat door. ‘Wanneer iemand de code scant, krijgen de eigenaar, de politie of beiden een verwittiging met exacte locatie van de verdwenen fiets’, zegt Debakker. ‘Wie de fiets scant, komt niets te weten over de identiteit van de eigenaar. Die laatste kan de vinder achteraf wel bedanken.’

Nieuwblad.be claimed word dat dit een ”een gloednieuw systeem” is, dit is niet echter niet het geval. Het bedrijf mybikerego.com in Australië levert al 2 jaar dezelfde dienst. Resultaten zijn nog niet bekend maar dit zou wellicht een  goed hulpmiddel kunnen zijn voor nederlandse fietsen bezitters.

Bron: Nieuwblad.be